Dedektör nasıl yapılır?

Dedektör nasıl yapılır

Dedektör nasıl yapılır? sorusuna cevap vermeye çalışalım. Dedektör nerede kullanılacaksa, ona göre hangi dedektör tipi daha uygun olacağı, belirlenmelidir. Eğer duvar içerisindeki kablolar ya da yüzeysel küçük metal nesnelerin varlığı tespit edilecekse VLF dedektör yapmak daha uygundur. VLF dedektörler, küçük arama başlıklarına sahiptirler, hafif ve kullanışlı cihazlardır. Eğer define dedektörü, diye kullanma niyetimiz var ise IB dedektör ya da, pulse induction detector yapmalıyız.

Pulse induction metal dedektörleri nasıl çalışır? açıklamaya çalışalım. Bu dedektör tipi, düşük frekanslı yüksek güçlü elektromanyetik şok dalgaları ile çalışır. Metal dedektörleri içerisinde, toprak altından en derin mesafelerden metal nesne tespiti yapabilen sistemdir. Pulse dedektörler bir bobinin belirli bir voltaj ile kısa devre edilmesi sonucu elde edilen manyetik şok dalgasının sönümlenme eğrisinin incelenmesi ilkesine dayalı çalışma sistemleri vardır. Pulse dedektörde oluşan manyetik şok dalgaları çok düşük frekanslı olduğundan dolayı insan sağlığına çok zararlıdır. Eğer bu konular hakkında profesyonel bilgiye sahip değilseniz nasıl önlemler alınacağı hakkında araştırma yapmanız gerekecektir.

Pulse induction metal detector sistemlerinde elektronik yapı şu şekildedir, ortalama 100 hertz frekansınca çalışabilecek dairesel bir bobin sarılır. Sarılan bobinin çapı aranacak nesnelerin büyüklüğü ile orantılı olarak değişir. Küçük çapta sarılan bobinler küçük nesnelere daha duyarlıdır, büyük çapta sarılan bobinler büyük nesneleri daha uzaktan algılayabilirler. Bobin çapı belirlendikten sonra, sıra geldi bobin üzerinde anahtarlama yapacak transistörün seçimine, her türlü transistör kullanılabilir, fakat bizim tavsiyemiz yüksek güçlerde ısınmadan bozulmadan çalışabilecek bir mosfet transistör’den yanadır. IRFZ44N gibi bir seçim yapmak iyi sonuçlar vermektedir.

Mosfet transistör ile bobin belirli voltajlarda kısa devre edilir. Bir op-amp ( LF357N ) yükselteç devresi ile mikrocontroller’e iletilir. Gelen sinyalin sönümlenme eğrisi çeşitli programsal algoritmalar ile incelenir. Değerli ya da değersiz metal tespiti yapılabilir.

Bir Cevap Yazın